<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d17190627\x26blogName\x3d.\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://meqale-imammehdi.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_US\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://meqale-imammehdi.blogspot.com/\x26vt\x3d-1288253874373569252', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

.

Wednesday, October 12, 2005

MUSAHIBE


Müselman azeri xalqının XII imam hezret Mehdi (ec.) baresinde olan mara-ğını nezere alaraq, ruhani qardaşımız Mehemmedmehdiden o hezret bare-sinde verdiyimiz suallara qısaca da olsa cavab vermesini xahiş etdik.
-Salam.
-Eleykümessalam ve rehmetullah.
-Cenab Mehemmedmehdi, İmam Mehdi kimdir, ne vaxt ve harada dün-yaya gelib, valideynleri kimdir?
-Demeliyem ki, onun esl adı Mehem-med peyğemberin (s) adı ile eynidir ve o Hezretin neslindendir. Müselmanlar onu esasen Mehdi, Sahibezzaman, Be-qiyyetullah, İmam Zaman kimi leqeb-lerle tanıyırlar. O Hezret islam tarixile 255-ci il, şe`ban ayının 15-i, cüme günü, sübh vaxtı İraqın Samire şeherinde anadan olmuşdur. Atası XI imam Hesen Esgeri (e), anası ise müselman qadınları arasında ezemetle yad edilen xanım Nergiz xatundur.
-İmam Mehdinin (ec.) insanların gözünden qeybe çekilmeyinin ele bir sebebi varmı?
- O hezretin qeybe çekilmeyinin bize me`lum olan bir neçe sebebi vardır. O da bu deyeceklerimizden ibaretdir:
1) Can tehlükesi. İqtidarda olan hakim qüvveler öz şexsi menafeleri üçün imamların çoxunu ciddi nezaret altında saxlamış, nehayet bununla da kifa-yetlenmeyerek Allah övliyalarını şehid etmişler. Bu nezaret hezret Mehdinin (ec.) atasının vaxtında daha keskin şekil almışdı. Çünki, onlar müselmanların qeti inanclarına esasen bilirdiler ki,
onun övladı inqilab ederek zalımların hakimiyyetine son qoyacaqdır. Bütün bunlara esasen, eger onlar İmam Mehdini (ec.) tapsaydılar, öldürecek-diler. Hetta o vaxt İmam beş yaşında olmasına baxmayaraq, onu öldürmek üçün defelerle cehd edilmişdi.
2) İnsanların sınanması. Bu dünya insanların kamal ve seadete çatmaları üçün sınaq meydanıdır. İslami hedis-lerden aydın olur ki, o, qeybe çeki-lenden sonra fitne-fesad her yeri bürüyecek ve insanların zeif imanlıları haqq yolundan kenara çıxacaqlar. Allah taala heqiqi imanı zeifinden ayırmaq üçün insanları bu cür sınayacaqdır. Hemin dövrde insanların eqidesinde onun baresinde şekk-şübhe yaranacaq, be`zileri ise, uzun müddet yaşaya bilmesinin mümkün olmadığını söyle-yecekler. Xalqın möhkem eqideli-lerinden savayı heç kes ilahi imta-handan başıuca çıxmayacaq.
3) İnsanlarda vahid dünya hökumeti qebul etmek qabiliyyetinin olmaması. İmam Mehdinin işi vahid dünya hökumeti quraraq insanları seadete çatdırmaqdır. Ancaq onun yaşadığı dövrden indiyedek insanların derketme seviyyesinin aşağı olması buna imkan vermemişdir. Ona göre de İmam, şerait hazır olana kimi qeyb perdesi arxa-sında intizarda qalmalıdır.
4) Zalımların hakimiyyetini tanıması. İmam Mehdi Sahibezzamandan evvelki imamların be`zisi ilahi meslehete esasen, zalımların hakimiyyetini qebul etmemiş ve bu yolda şehid olmuşdur. Be`zileri ise şehid olmağın heç neyi deyişdirmeyeceyini bilib, qiyam etme-mişler. Ancaq, hez. Mehdi (ec.) zülmün kökünü kesmek üçün saxlandığına göre, meslehet görülmemişdir ki, o cür hakimiyyeti qebul etsin. Eger o hezret bey`et etmeseydi, onu şehid edecek-diler. Buna göre de İmam münasib şerait yaranana kimi, bir müddet gözlerden gizli yaşayır. Bu dedik-lerimiz, Ehli Beyt hedislerinden alınan neticelerdir. Ancaq, bütün bunlarla ya-naşı, hedislerde qeybe çekilmeyinin heqiqi sirrinin ancaq o hezret zühur edenden sonra üze çıxacaqı da bildi-rilmişdir.
-Hezret Mehdinin (ec.) neçe yaşı vardır?
-O, dünyanın uzunömürlü şexslerindendir. Hal-hazırda o hezertin 1168 yaşı vardır.
-Maraqlıdır, bir insanın bu qeder yaşaması nece mümkündür?
-Cenab Müntezir, siz bu işe ne üçün teeccüblenirsiniz? Nece ola biler ki, heyvanlardan, ağaclardan, bitkilerden neçe min il yaşayanı olsun, ancaq insanlar içinde Allahın sevimlisi olan bir şexs bu qeder yaşaya bilmesin? Meger biz inanmırıq ki, Allah taala her şeye qadirdir? Eger tarixe nezer salsaq, onlarla insanın uzun müddet ömür sürdüklerinin şahidi olarıq. Misal olaraq hez. Nuhu, hez. İbrahimi, hez. İsanı ve bir çox peyğemberleri nümune getire bilerik. Bütün bunların en bariz nümünesi ise hez. Xızırdır. O, Musa peyğemberin zamanından günü-müzedek sağ qalmış ve bundan da sonra qiyamete qeder sağ qalacaqdır. Xülase desek, Allah taala ali bir hedefi heyata keçirmek üçün onun uzun bir müddet sağ qalmasını istemişdir.
Tibb elmi de, uzunmüddetli tecrü-belerden sonra bu qenaete gelmişdir ki, insanın beden hüceyreleri uzun-müddeti yaşamaq qabiliyyetine malik-dir. Eger onları mehv eden her hansı bir amil qarşıya çıxmazsa, insan hemi-şelik olaraq sağ qalar. Eger bu dövrde de qedim zamanlarda olduğu kimi neçe min yaşı olan insanlara rast gelinseydi, heç kes İmam Mehdinin (ec.) uzun ömürlülüyüne teeccüblenmezdi.
-Çox sağ olun. Beşinci sualımız bundan ibaretdir: İslam menbelerinde onun baresinde etraflı me`lumat verilibmi ve müselmanların bu barede fikirleri nedir?
-İslam menbelerinde o hezret baresinde texminen 6000 hedis mövcuddur. İslam alimleri terefinden o Cenabın haqqında şie-sünni qardaş-larımız terefinden yüzlerle cild kitab yazılıbdır. Hetta bu eserlerin be`zisi İmam hele dünyaya gelmezden önce yazılmışdır. Xülase desek, qelblerinde bir azca iman işıltısı olan heç bir müselman onu inkar etmez.
-Siz, XII imam Mehdi (ec.) hezretlerinin "axirezzaman" da zühur edeceyini söyleyirsiniz. O hansı zamandır?
-Bizim imamımızın axırzamanda üze çıxacağını söyledikde, meqsedimiz onun zühuru ile sona çatan intizar zamanıdır. Buna göre de onun zühuruna yaxın olan dövre, hedislerde "axırüzzaman" adı verilmişdir. Zühur dövrü beşeriyyet tarixinde yeni bir dövrdür. Ondan bir müddet evvel olan dövr axırzaman adlandırılır. Ancaq bu qiyamet gününe aid olan axırzaman deyildir. Qiyamet Mehdi (ec.) höku-metinden neçe iller sonra baş verecekdir.
-Xristianların eqidesine esasen, hez. İsa (e) bir vaxt yer üzüne enecek. Müselmanlar ise İmam Mehdinin (ec.) üze çıxacağını söyleyirler. Bunu nece başa düşek? Sizce onlar adları müxtelif olan eyni bir şexs deyillermi?
-Xeyr, bele deyil. Elbette, menbe-lerimize esaslanaraq onların hez. İsanın (e) geleceyi baresinde olan fikirlerini biz de destekleyirik. Ancaq onu da qeyd edek ki, onların menbelerinde hez. İsanın gelmesi barede olan me`lumatlardan elave, İmam Mehdinin (ec.) geleceyini bildiren yazılar da var-dır. Meselen, Hez İsa (e) buyurub: "...Çünki güman etmediyiniz bir vaxt, insan oğlu gelecekdir."
Bu İsanın şagirdlerinin sözü deyil ki, "insan oğlu"nun Hez. İsa (e) olduğunu söyleyek. Bu, sözü deyen İsadır (e). Bu sadece bir misal idi. Ancaq, bizim dinimizde bu barede daha dolğun me`lumatlar verilmişdir. Hez. İsa (e), İmam Mehdi (ec.) zühur edenden sonra sübh namazı vaxtı, Felestinde yere enecek ve İmamın dayağı olacaqdır.
-Sizce İmam Mehdi (ec.) inqilabı ne vaxt baş verecekdir?
-Bu sual tarix boyu hemişe verilmiş ve bunun etrafında çoxlu söz-söhbetler getmişdir. Hetta, o hezretin doğul-masından evvelki dövrlerde de, islam peyğemberine (s) ve me`sum imamlara (e) bu barede suallar verilmişdir. Onlar bunun deqiq vaxtını müey-yenleşdirmemişler. Ancaq evvelki dövrlerde baş verecek hadiseleri qeyd etmiş ve bildirmişler ki, o hadiseler baş verenden sonra Mehdi (ec.) qiyam edecek, bütün dünyanı öz hakimiyyeti altına alacaq. Qeyd etmeliyik ki, bu hadiselerin çox hissesi baş vermişdir. Demek olar ki, qalanları qeti elametlerdir.
-Cenab Mehemmedmehdi, biz görürük ki, dünyanın qüdretli dövlet-lerinin çoxu islam dininde deyildir ve eks terefde, müselman dövletleri de öz dinlerinde zeifdirler. Bele olan terzde hez. Mehdi Sahibezzamanın (ec.) dünya qüdretlerine qelebe çalması nece mümkündür?
-İslami menbelerde qeyd edilir ki, o hezret, en münasib silahlarla silah-lanmış olacaqdır. Bele ki, bugünkü silahlar onun yanında çox deyersiz görünecek. Tebii hadiseler – zelzele, tufan, sel, ildırım ve s. onun ixtiyarında olacaqdır. Bu bir cehet. Başqa bir cehetden de, o hezret öz geniş planını beyan etmekle, söhbetlerile insanların fikrinde inqilab edecekdir. Diger terefden de dünya xalqları müharibe, zülm haqsızlıq, fitne-fesad elinden cana doyacaq. Buna göre de onun zühuru, insanlar üçün susuzluqdan yananın su tapması kimi olacaqdır.
-Nehayet sonuncu sualımız: Açıqlayın ki, İmam Mehdi (ec.) üze çıxandan sonra hansı yenilikler baş verecekdir? Dünyada hansı islahatlar heyata keçecekdir?
-İmam Mehdi (ec.), hedislere esasen meherrem ayının onu, cüme günü, Mekke şeherinde, Ke`be evinin kenarında üze çıxacaq. 313 nefer xüsusi sehabesi onunla bey`et ederek, onu başçı kimi tanıdıqlarını bildirecek ve İmamın emri ile dünyanın her terefine yayılaraq xalqı ona tabe olmağa çağıracaqlar. Belelikle dünyada böyük bir çevriliş baş verecekdir. O, zülmkarları möhkem yapışdıqları kürsülerinden qopardaraq kenara atacaq ve vahid olan dünya hökumeti teşkil edecekdir. Ele bir hökumet ki, müharibelere son qoyacaq, xarabalıqları abadlaşdıracaq, iqtisadi ehtiyacları aradan qaldıracaqdır. Ümümiyyetle, maddi çetinlikler aradan qaldırılacaq ve hetta sedeqe, nezir vermek üçün kasıb bele tapılmayacaq. Haqsızlıqdan qan olmuş qelbler, ümid güneşinin doğmasıyla ruhi bir aramlığa qovuşacaq. Dünyanın fitne-fesad ve pozğunluq yuvaları mehv edilecek, elm ve texnika son derecede inkişaf edecek, dünya rabite sisteminde fövqelade irelileyiş baş verecekdir.
-Cenab Mehemmedmehdi, maraqlı müsahibe üçün size teşekkür edirik. Ümidvarıq ki, gelen görüşlerde biz sizden yene XII İmam hez. Mehdi (ec.) baresinde maraqlı me`lumatlar elde edeceyik.
-İnşallah...
Müsahibeni aldı: Müntezir Şahmerdanlı.

0 Şərh var:

:
:
:

<< Ana səhifə